JAWATAN KOSONG TERKINI Julai 2018

Iklan Jawatan Kosong Terkini Julai 2018 Kerja Kosong Terkini Kerajaan dan Swasta Jawatan Kosong Bank Kerani Spa Kastam Jobs Vacancy Julai 2018

IKLAN JAWATAN KOSONG JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH SARAWAK 16 JUN 2017

Kerja kosong terkini-Mahkamah Melayu Sarawak mengendalikan urusan kekeluargaan berdasarkan Undang - undang Mahkamah Melayu Sarawak 1915 dan pindaan 1956,yang terdapat beberapa kelemahan didalam undang-undang tersebut. Pada tahun 1978, Mahkamah Syariah telah ditubuhkan di bawah Undang-undang (Pemerbadanan) Majlis Islam Sarawak.
Kerja kosong terkini Jabatan Kehakiman Syariah Sarawak
Kerja kosong terkini Jabatan Kehakiman Syariah Sarawak
Pada 1 Mac 1985, Undang-undang Order 1985 telah dikuatkuasakan.Atas keperihatinan Kerajaan Negeri dalam usaha untuk mempertingkatkan kedudukan dan martabat Islam,Mahkamah Syariah telah dipisahkan pentadbirannya daripada Majlis Islam.
Pada 2 Oktober 1990 tertubuhlah Jabatan Kehakiman Syariah Sarawak. Pada 14 Mei 1991, Kerajaan Negeri telah meluluskan 6 rang Undang-undang iaitu;
  • Ordinan Mahkamah Syariah
  • Ordinan Acara Jenayah
  • Ordinan Acara Mal
  • Ordinan Kesalahan Jenayah Syariah
  • Ordinan Undang-undang Keluarga Islam
  • Ordinan Undang-undang Keterangan Islam
Pada 1 September 1992, keenam-enam Ordinan tersebut telah diwartakan perlaksanaannya. Ordinan-ordinan 1991 telah dipinda pada 27 Disember 2001 dan telah dikuatkuasakan mulai 1 Disember 2004.

IKLAN JAWATAN KOSONG JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH SARAWAK 16 JUN 2017

Jabatan Kehakiman Syariah Sarawak mempelawa pemohon warganegara Malaysia yang bermastautin di Sarawak dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan, yang berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat pelantikan bagi mengisi kekosongan untuk jawatan-jawatan seperti berikut:-

Cara Memohon Jawatan Kosong Sarawak

  1. Pemohon yang telah mendaftar dan memohon jawatan yang disenaraikan tidak perlu lagi memohon semula sekiranya tempoh permohonan masih sah.
  2. Pemohon yang telah mendaftar tetapi tidak memohon jawatan kosong yang disenaraikan  boleh mengemaskini permohonan jawatan melalui akaun e-recruitment masing-masing. Bagi mereka yang belum mendaftar dan berminat memohon jawatan kosong yang diiklankan, perlu terlebih dahulu mengemukakan pendaftaran yang lengkap secara atas talian melalui laman web ini.
Untuk makluman lanjut, sila hubungi pejabat Jabatan Kehakiman Syariah Sarawak

Nota Jawatan Kosong

  • Tarikh tutup permohonan (replika data) : 16 Jun 2017

Subscribe to receive free email updates: