JAWATAN KOSONG TERKINI Julai 2018

Iklan Jawatan Kosong Terkini Julai 2018 Kerja Kosong Terkini Kerajaan dan Swasta Jawatan Kosong Bank Kerani Spa Kastam Jobs Vacancy Julai 2018

JAWATAN KOSONG SURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM NEGERI SARAWAK 02 OKTOBER 2016

Iklan jawatan Kosong Sektor Kerajaan kami maklumatkan kepada awak oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam negeri Sarawak dimana  Kawasan pinggir laut di sebelah timur Borneo telah dicartakan walaupun tidak diterokai oleh pihak Portugis dalam awal abad ke-16.  Kawasan Sarawak yang dikenali para ahli kartografi Portugis disebut sebagai Cerava. Pada awal abad ke-19, Sarawak menjadi wilayah di bawah pemerintahan Kesultanan Brunei.

Sekilas Sarawak

Menurut Salasilah Raja-Raja Brunei, Pengiran Muda Tengah Ibrahim Ali Omar Shah, lebih terkenal sebagai Raja Tengah menerima tawaran abangnya, Sultan Brunei, untuk menjadi Sultan Sarawak dalam tahun 1598. Baginda membawa seribu orang pahlawan dan kelompok bangsawan untuk membantu mentadbir negara baharu.
JAWATAN KOSONG SURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM NEGERI SARAWAK
JAWATAN KOSONG SURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM NEGERI SARAWAK
Semasa kembali dari negeri Pahang dalam tahun 1599, kapal baginda dipukul ribut dan tersangkut di Sukadana, Kalimantan Barat, Indonesia.  Baginda tinggal di sana dan mendirikan rumahtangga. Apabila baginda kembali ke Sarawak, baginda dibunuh oleh salah seorang pengikut di Kampung Batu Buaya di Santubong.
Pada permulaan abad ke-19, Sultan Omar Ali Saif-Udin menghantar Pangiran Mahkota ke Kuching untuk menjadi Gabenor Sarawak. Dalam tahun 1836, orang Melayu dan orang Dayak Bidayuh dari lembangan sungai memberontak dan mengisytiharkan mereka merdeka daripada pemerintahan Brunei.
Sultan menghantar bapa saudara baginda, Raja Muda Hashim, Bendahara Brunei untuk menghentikan rusuhan, tetapi tidak berjaya kerana Pangiran Mahkota tidak dilucutkan daripada jawatan Gabenor.  Ini mengakibatkan kekeliruan kuasa yang kucar-kacir.
Pada masa yang sama pemberontakan yang diketuai Datu Patinggi Ali yang menentang bayaran levi di bawah pemerintahan Mahkota semakin memuncak.  Ketika inilah, pengembara Inggeris dan bekas anggota tentera yang bernama James Brooke tiba di Kuching dalam tahun 1839.
Kini Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak mempelawa pemohon warganegara Malaysia yang bermastautin di Sarawak dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan, yang berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat pelantikan bagi mengisi kekosongan untuk jawatan-jawatan seperti berikut:-

JAWATAN KOSONG SURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM NEGERI SARAWAK 02 OKTOBER 2016

Bil.

Jawatan
Gred
1
 Arkitek
J41
2
 Jurutera
J41
3
 Pegawai Tadbir
N41
4
 Pegawai Penguatkuasa
KP41
5
 Pegawai Penilaian
W41
6
 Pegawai Kesihatan Persekitaran
U41
7
 Penolong Pegawai Penilaian
W29
8
 Penolong Pegawai Pertanian
G29
9
 Penolong Pegawai Penguatkuasa
KP29
10
 Pelukis Pelan (Kejuruteraan Awam)
JA19
11
 Pembantu Kemahiran
H19
12
 Pengawal Keselamatan
KP11


Nota jawatan Kosong:

Tarikh Tutup Jawatan Kosong: 02 Oktober 2016
Pemohon yang telah mendaftar dan memohon jawatan yang disenaraikan tidak perlu lagi memohon semula sekiranya tempoh permohonan masih sah.
Pemohon yang telah mendaftar tetapi tidak memohon jawatan kosong yang disenaraikan boleh mengemaskini permohonan jawatan melalui akaun e-recruitment masing-masing. Bagi mereka yang belum mendaftar dan berminat memohon jawatan kosong yang diiklankan, perlu terlebih dahulu mengemukakan pendaftaran yang lengkap secara atas talian melalui laman web ini.

Syarat Memohon

 • Semua permohonan hendaklah dikemukakan SECARA TALIAN (ONLINE) melalui laman web http://erecruitment.sarawak.gov.my
 • Laman web lain yang boleh dilayari ialah :-
  http://www.psc.sarawak.gov.my
  http://www.sarawak.gov.my
 • Untuk pemohon yang mendaftar secara dalam talian (online) (termasuk pemohon di kalangan pegawai kerajaan yang sedang berkhidmat) adalah dikehendaki mengemukakan sijil/dokumen asal dan yang telah disahkan hanya sekiranya berjaya dipanggil untuk menghadiri temuduga seperti berikut:- Gambar berukuran pasport, Kad Pengenalan, Sijil Lahir, Sijil - sijil Akademik, Sijil Berhenti Sekolah, Lain-lain dokumen/sijil yang perlu dan ada kaitan dengan permohonan 
 • Permohonan daripada pegawai-pegawai yang sedang berkhidmat hendaklah dibuat melalui Ketua Jabatan dan hendaklah mengemukakan semua dokumen di atas dan dokumen berikut:
  Surat permohonan jawatan kosong melalui Ketua Jabatan dan ulasan sama ada beliau menyokong permohonan tersebut ataupun tidak Satu salinan kenyataan perkhidmatan yang kemaskini Laporan penilaian prestasi tahunan terkini  

CARA MEMOHON JAWATAN KOSONG

Sekiranya anda pemohon yang mendaftar buat pertama kali;
 • Klik ke butang 'Pendaftaran Baru'
 • Isi kata laluan yang akan digunakan untuk log masuk ke dalam sistem e-recruitment.
 • (Sila pastikan kata laluan yang dipilih adalah selamat dan senang diingat oleh pemohon sendiri tetapi tidak mudah dijangka oleh orang lain)
 • Lengkapkan semua maklumat dalam borang pendaftaran termasuk alamat e-mel yang aktif.
 • Klik butang 'Hantar'
 • Pemohon akan menerima notis pemberitahuan dalam skrin komputer memaklumkan pendaftaran telah berjaya.
 • Klik butang 'sini' untuk akses ke maklumat peribadi pemohon dan lengkapkan semua maklumat yang lain seperti berikut:-
 • Maklumat Peribadi
- Maklumat Akademik
- Maklumat Aktiviti Luar
- Maklumat Tambahan
- Pengakuan Pemohon

Nota :

 • Sila pastikan kesemua maklumat dalam sistem e-Recruitment anda diisi dengan lengkap. Sekiranya data tidak berkenaan, sila pastikan anda memilih senarai pilihan 'TIDAK BERKAITAN (N/A)'.
 • Pemohon dikehendaki menanda (✓) ‘Pengakuan Pemohon’ setiap kali menambah atau mengemaskini maklumat baru dalam akaun e-Recruitment masing-masing.
 • Klik butang 'Borang Permohonan' dan kemudian klik ke 'Permohonan Jawatan? untuk memilih jawatan yang diminati dan bersesuaian dengan kelayakan pemohon. Pilih jawatan yang dikehendaki dan klik butang 'Kemaskini'.

Nota :

 • Sila lengkapkan semua maklumat yang bertanda merah * di menu utama sebelum membuat permohonan jawatan dan isi 'TIDAK BERKAITAN (N/A)' sekiranya maklumat yang dinyatakan tidak berkaitan.
 • Butang 'Kemaskini/Hantar' untuk menghantar permohonan jawatan hanya akan muncul di skrin sekiranya semua maklumat telah dilengkapkan.
 • Sekiranya pemohon ingin menyemak status permohonan, klik butang 'Borang Permohonan' dan kemudian klik ke 'Status Permohonan Jawatan'.
 • Sekiranya status permohonan masih 'Baru', bermakna jawatan tersebut masih belum diproses atau jabatan yang mengiklan memproses jawatan kosong secara manual.
 • Sekiranya status permohonan bertukar 'Memenuhi Kriteria Tapisan', bermakna permohonan disenarai pendek dan mungkin akan dipanggil untuk temuduga. Semak jadual untuk pengesahan panggilan temuduga ataupun ujian bertulis. Klik ke butang 'Jadual' kemudian pilih jenis jadual yang dikehendaki sama ada Jadual Ujian, Jadual Penilaian, ataupun Jadual Temuduga. Status 'Memenuhi Kriteria Tapisan' tidak semestinya dipanggil temuduga.
 • Sekiranya status permohonan bertukar 'Tidak Memenuhi Kriteria Tapisan', bermakna permohonan tidak menepati kriteria senarai tapis pihak kuasa melantik dan tidak disenarai pendek/tidak terpilih untuk ditemuduga.
 • Klik butang 'KELUAR' setelah selesai mendaftar dan memohon.
 • Sekiranya anda pemohon yang telah mendaftar dan ingin memohon jawatan yang sedang diiklankan;
 • Masukkan Nombor Kad Pengenalan Baru dan Kata Laluan.
 • Ulang langkah diats
 • Klik butang 'KELUAR' setelah selesai memohon.
 • Sekiranya anda pemohon yang telah mendaftar dan hanya ingin mengemaskini maklumat baru dalam Sistem e-Recruitment;
 • Masukkan Nombor Kad Pengenalan Baru dan Kata Laluan.
 • Kemaskini maklumat yang ingin ditukar dan klik butang 'Hantar' setiap kali selepas mengemaskini.
 • Klik butang 'KELUAR' setelah selesai mengemaskini.
 • Sekiranya pemohon lupa kata laluan akaun e-Recruitment, klik ‘Lupa Kata Laluan’ di laman utama dan isikan nombor kad pengenalan baru dan alamat emel yang digunakan untuk mendaftar sebelum ini. Kata Laluan yang baru akan dihantar ke alamat emel yang didaftarkan dan sila tukar kata laluan yang diberikan untuk tujuan keselamatan. Sekiranya pemohon masih menghadapi masalah, sila hubungi pusat panggilan di talian 1-300-88-7246 untuk set semula kata laluan. 
untuk maklumat detail sila kunjungi pautan berikut ini : Iklan jawatan Kosong SPA Sarawak

Subscribe to receive free email updates: