JAWATAN KOSONG TERKINI Julai 2018

Iklan Jawatan Kosong Terkini Julai 2018 Kerja Kosong Terkini Kerajaan dan Swasta Jawatan Kosong Bank Kerani Spa Kastam Jobs Vacancy Julai 2018

JAWATAN KOSONG TERKINI MAJLIS AMANAH RAKYAT TARIKH TUTUP 11 SEPTEMBER 2017

Kerja Kosong Terkini MARA 2017. Majlis Amanah Rakyat (MARA), sebuah agensi Kementerian Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah, ditubuhkan pada 1 Mac 1966 di bawah Akta Parlimen sebagai sebuah badan berkanun hasil daripada resolusi Kongres Ekonomi Bumiputera pertama pada tahun sebelumnya. Adalah menjadi kewajipan Majlis bagi memajukan,menggalakkan,memudahkan serta menjalankan pembangunan ekonomi dan kemasyarakatan dalam persekutuan dan khususnya dalam kawasan-kawasan luar bandar.
Kerja Kosong MARA Terkini
Kerja Kosong MARA Terkini
MARA, sebuah badan autonomi bertanggungjawab kepada Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah. Ahli-ahli Majlis MARA terdiri daripada Pengerusi, Timbalan Pengerusi dan sembilan orang anggota lain, tiga daripada mereka adalah kakitangan awam. Semua Ahli Majlis dilantik oleh Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah.
Ketua Eksekutif ialah Ketua Pengarah dan beliau dibantu oleh tiga orang Timbalan Ketua Pengarah. Bahagian-bahagian yang diterajui oleh Pengarah dan Unit-unit di bawah kawalan Ketua Unit melaksanakan fungsi-fungsi MARA pada peringkat Ibu Pejabat dan disokong oleh 14 Pejabat MARA Negeri, termasuk Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Labuan,  dan pejabat-pejabat MARA Daerah. MARA juga beroperasi di London, Washington D.C., Jakarta, Dublin, Frankfurt dan New South Wales.

OPERASI PENGURUSAN

Operasi MARA dijalankan melalui pusat operasi di seluruh negeri dan luar negara.  Pusat-pusat operasi ini merangkumi:
 1. Ibu Pejabat
 2. Pejabat MARA Negeri
 3. Pejabat MARA Daerah
 4. MRSM
 5. Kolej MARA
 6. GIATMARA
 7. IKM
 8. Institut Kemahiran Tertinggi MARA
 9. Kolej Poly-Tech MARA
 10. Kenderaan Bas MARA
 11. Pejabat MARA Luar Negara
 12. Kolej Profesional MARA

VISI KORPORAT

Menjadi organisasi amanah yang unggul dan diberkati untuk mengangkat martabat bangsa

MISI KORPORAT

Menerajui bidang keusahawanan, pendidikan dan pelaburan untuk penguasaan ekuiti Bumiputera


Kini MARA memberikan Kekosongan Jawatan terkini dengan kedudukan seperti berikut ini : -

JAWATAN KOSONG TERKINI MAJLIS AMANAH RAKYAT TARIKH TUTUP 11 SEPTEMBER 2017

Majlis Amanah Rakyat (MARA), sebuah agensi di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW), memerlukan warga kerja yang berilmu, berkeyakinan, berintegriti, memiliki kemahiran interpersonal, kreatif & inovatif serta komitmen ke arah menerajui kecemerlangan MARA di persada dunia. Warganegara Malaysia yang memiliki ciri-ciri tersebut di atas adalah dipelawa untuk mengisi kekosongan jawatan seperti berikut:-

PENOLONG JURUTERA 

KELAYAKAN JAWATAN KOSONG

 • Sijil dalam bidang kejuruteraan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada politeknik tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.(Gaji permulaan ialah pada Gred JA29:RM1,549.00);
 • atau
 • Diploma dalam bidang kejuruteraan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred JA29;RM1,935.02),
 • Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurangkurangnya Gred C) dalam Subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. 

TARAF JAWATAN :TETAP / KONTRAK

Cara Memohon Jawatan Kosong

 • Permohonan hendaklah dibuat dengan secara online yang disediakan di dalam laman sesawang www.mara.gov.my sahaja. 
 • Salinan sijil-sijil kelulusan yang disahkan dan lain-lain keterangan peribadi hendaklah dibawa bersama semasa menghadiri temuduga. 
 • Tarikh tutup permohonan iklan jawatan ini ialah pad a 23 Jun 2017. 
 • Hanya permohonan yang dibuat melalui laman sesawang www.mara.gov.my saha]a yang akan diterima. Permohonan yang lewat diterima atau tidak mematuhi peraturan yang dinyatakan akan ditolak. 
 • Pemohon yang mempunyai kelayakan Sijil dari lnstitusi Pendidikan Tinggi Swasta (IPTS) hendaklah mengemukakan surat pengiktirafan daripada pihak Jabatan  Perkhidmatan Awam (JPA).
Pegawai-pegawai yang memasuki perkhidmatan jawatan di atas adalah tertakluk kepada syarat-syarat skim perkhidmatan berkenaan yang sedang berkuat kuasa serta pindaan­pindaan yang dibuat ke atasnya dari semasa ke semasa.

CARA PELAKSANAAN :

 • Semua permohonan yang diterima akan ditapis dan disaring berasaskan kepada kriteria-kriteria tertentu yang telah ditetapkan. 
 • Adalah ditegaskan bahawa pemohon-pemohon yang melepasi saringan sahaja yang akan dipanggil temuduga. 
 • Calon-calon yang bersedia untuk ditempatkan berkhidmat di mana-mana Pusat Pentadbiran MARA sahaja akan dipertimbangkan untuk lantikan ke jawatan 
 • Pemohon-pemohon yang berjaya dalam temuduga sahaja akan dihubungi. 
 • Mereka yang tidak dihubungi dalam masa enam (6) bulan dari tarikh temuduga hendaklah menganggap permohonan mereka sebagai tidak berjaya.

NotaJawatan Kosong : 

Tarikh tutup Jawatan Kosong Kerajaan dari MARA 11 September 2017
 Demikian Maklumat Jawatan Kosong Terkini Kerajaan. semoga berfaedah untuk anda amin

Subscribe to receive free email updates: